Produkt został dodany do koszyka

- +
Za sztukę
Kontynuuj Zakupy Pokaż Koszyk
Nie przegap najnowszych okazji! Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco z aktualnymi promocjami

Noże uniwersalne

  1. Wysyłka w 24h
  2. Promocja

  1. Kolor: Biały Usuń ten element
  1. Wysyłka w 24h
  2. Promocja

plant image

POPULARNE PRODUKTY

Co warto wiedzieć o nożach uniwersalnych?

Noże uniwersalne to szeroka gama noży, które sprawdzą się idealnie w zetknięciu z przeróżnymi produktami. Przykładowo z nożem uniwersalnym SONIC w łatwy sposób przyrządzimy kanapkę na śniadanie. Nóż posiada zębate ostrze, będzie więc w stanie równo ukroić pulchną kromkę chleba z chrupiącą skórką, a następnie świetnie poradzi sobie z twardym kawałkiem żółtego sera. Jeśli nie wyobrażamy sobie kanapki bez plasterka świeżego pomidora, możemy znów śmiało użyć noża kuchennego uniwersalnego, który trzymamy w ręce. Do codziennego przygotowywania śniadań pomocny okaże się też nóż śniadaniowy PRECIOSO. Posiadający ergonomiczną, czarną rączkę oraz długie, płaskie ostrze ze stali nierdzewnej, sprawdzi się nie tylko w rozsmarowaniu masła na bułce. Równomiernie rozprowadzimy nim produkty o delikatnej konsystencji, jak chociażby twarożek oraz dżem. Z kolei w porze obiadowej dobrze zaopatrzyć się w nóż kuchenny PRECIOSO, z którym nie tylko porcjowanie mięsa będzie przyjemnością. Szerokie ostrze, zakończone wąskim czubkiem, perfekcyjnie nada się do krojenia warzyw na sałatkę czy posiekania świeżych ziół, które dodadzą potrawie pełni smaku i aromatu. Jeśli po obiedzie najdzie nas ochota na zdrową przekąskę w postaci owoców, dobrze mieć w kuchennej szufladzie nóż do wykrawania z kolekcji PRESTO lub AZZA. Ten mały, niepozorny nożyk o ostro zakończonym, nieco wygiętym, czubku poradzi sobie z wycięciem nasiennego gniazda z jabłka, a także z łatwością usunie pestkę ze śliwki czy brzoskwini. Nie mówiąc już o obraniu warzyw i owoców ze skórki. W naszej ofercie sklepu internetowego Restilo mamy też nóż japoński, który jest totalnym must have w kuchni. Precyzyjnie wyprofilowane ostrze z delikatnie widocznymi wgłębieniami w postaci kółek, poradzi sobie praktycznie z każdym produktem spożywczym, który posiadamy w kuchni. Nadaje się do krojenia i porcjowania mięsa. Poszatkujemy też nim warzywa oraz twarde owoce. Nóż japoński jest kwintesencją wszechstronności, która cechuje noże uniwersalne. Ponadto nie może zabraknąć go w kuchni miłośników japońskiej kuchni, a przede wszystkim smakoszy sushi. Posiadający lekko zaokrąglony grzbiet nóż precyzyjnie pokroi na równe części ciasno zwinięte nori. Noże kuchenne uniwersalne idealnie odnajdą się w kuchni zarówno początkującego kucharza, jak i zawodowca.

Jak dbać o noże uniwersalne?

Pielęgnacja noży uniwersalnych nie różni się tak naprawdę od tego, jak powinniśmy dbać o specjalistyczne noże kuchenne. Jednak pamiętajmy o tym, że używamy tych noży na co dzień, do różnych produktów. Dlatego też powinniśmy przywiązywać dużą wagę do odpowiedniego pielęgnowania noży uniwersalnych. Ze względu na wygodę, noże dostępne w naszym sklepie mogą być myte w zmywarce. Jednak pozostawianie brudnego ostrza na wiele godzin nie wpływa dobrze na materiał, z którego wykonane jest ostrze. Co więcej, uniwersalnych noży kuchennych używamy również do przygotowywania owoców i warzyw. Zawarte w nich kwasy powodują rdzewienie noży, więc i ich niszczenie. W trosce o jak najdłuższą przydatność danego sztućca, zachęcamy Was do czyszczenia noży uniwersalnych od razu po użyciu. Znamy też sposób na zniwelowanie prawdopodobieństwa przyklejania się kleistych kawałków krojonego produktu do powierzchni noża. Niektóre z naszych sztućców, jak chociażby nóż antyadhezyjny uniwersalny PRESTO TONE, dostępny w dwóch wariantach kolorystycznych – zielonym i żółtym, posiada ochronną powłokę. Dzięki temu podczas użytkowania nie ubrudzi się aż tak, jak pozostałe kuchenne noże. Na dodatek polecamy zakup ostrzałek do noży. Te przydatne urządzenia nie są drogą inwestycją, a w łatwy i szybki sposób naostrzą stępiony codziennym użytkowaniem nóż.

Noże kuchenne uniwersalne – wszechstronne podejście do krojenia

Wszechstronność w przygotowywaniu potraw jest głównym walorem, przemawiającym za kupieniem noży uniwersalnych. Wykorzystując jeden taki nóż, pokroimy oraz odpowiednio zaserwujemy wszystkie produkty, które składają się na nasz obiad. Bez względu na to czy jest to mięso, ziemniaki i sałatka, czy może pizza. Ponadto noże uniwersalne są podstawą zastawy stołowej. Przykładowo kupując noże stołowe PRESTO, które pakujemy po sześć sztuk w zestawie, jesteśmy już w stanie zaprosić na obiad pięć osób. Wspomniane noże posiadają wykonane ze stali nierdzewnej ostrze, które wykończone jest drobnymi ząbkami. Zapewnia to proste używanie ich zarówno do twardych, jak i miękkich potraw. Stworzone w neutralnej kolorystyce sztućce będą pasowały do każdego wnętrza. Jak widzimy noże kuchenne uniwersalne idealnie sprawdzą się nie tylko w kuchni osoby, rozpoczynającej swoją przygodę z gotowaniem oraz kuchennego minimalisty, dla którego najważniejsza jest funkcjonalność i wszechstronność posiadanego sztućca. Idealnie dopasują się do pozostałych, profesjonalnych sztućców u mistrza kuchennych rewolucji. Ponadto uniwersalne sztućce nie tylko ułatwią nam codziennie przygotowywanie posiłków, ale też staną się częścią naszej zastawy stołowej, z której z przyjemnością będą korzystać nasi goście. Mamy nadzieję, że z pomocą naszego mini poradnika znaleźliście odpowiednie noże uniwersalne dla siebie, a także dowiedzieliście się jak o nie właściwie dbać tak, by wytrzymały w kuchni wiele lat. Ponadto liczymy, że ten krótki poradnik pokazał Wam, że warto przekonać się do noży uniwersalnych. Naprawdę nie trzeba wiele by gotowanie było przyjemne i jednocześnie funkcjonalne.

To Top