Produkt został dodany do koszyka

- +
Za sztukę
Kontynuuj Zakupy Pokaż Koszyk
Nie przegap najnowszych okazji! Zapisz się do naszego newslettera i bądź na bieżąco z aktualnymi promocjami

Wałki do ciasta

W żadnej dobrze wyposażonej kuchni nie może zabraknąć wałka do ciasta. Jego rozpłaszczanie to ważny etap przygotowywania wielu potraw, takich jak pierogi, dodatków, m.in.

makaronu lub słodkich wypieków. W szerokiej ofercie sklepu Restilo można znaleźć nie tylko wykonane z drewna wałki tradycyjne, ale też stalowe modele oraz przeznaczone do zadań specjalnych wykrawacze. Z ich pomocą ciasto szybko i niemal bez trudu uzyska odpowiednią grubość. W naszym asortymencie dostępne są wyłącznie wysokiej jakości, solidne wałki do ciasta, wyposażone w wygodne uchwyty.

 

  1. Wysyłka w 24h
  2. Promocja

  1. Wysyłka w 24h
  2. Promocja

plant image

POPULARNE PRODUKTY

Wałki tradycyjne oraz niestandardowe modele w Restilo

Naszym Klientom oferujemy duży wybór różnego typu wałków, od tradycyjnych, drewnianych modeli, po nowoczesne, z możliwością regulacji grubości ciasta. Wszystkie dostępne w naszym sklepie wałki do ciasta łączy jednak wysoka wytrzymałość oraz modny design. Polecamy ergonomiczne, niezawodne wałki drewniane, które wykorzystywane są w kuchni od pokoleń i nadal cieszą się ogromną popularnością wśród amatorów i amatorek gotowania oraz pieczenia. Alternatywą dla nich są wałki silikonowe, których cechą charakterystyczną jest niewielka waga. Ciasto nie przywiera do ich powierzchni, co skraca czas wałkowania i znacząco ułatwia zadanie. Wałki stalowe do ciasta nie tak dawno jeszcze wykorzystywane były wyłącznie w dużych restauracjach. Coraz częściej jednak można się na nie natknąć w domowych kuchniach, gdzie stanowią estetyczny element ich wyposażenia.

Wałki drewniane – ich wady i zalety

Drewniany wałek zajmował szczególne miejsce w kuchni naszych babć i matek. Mimo postępu, ten element kuchennego wyposażenia wciąż nie wyszedł z użycia. Nadal wykorzystywany jest podczas przygotowywania wypieków i smacznych dań. Wałki drewniane posiadają właściwości antybakteryjne, jednak nie są tak wytrzymałe, jak stalowe modele. W powstałych ubytkach gromadzą się trudne do usunięcia zanieczyszczenia, co może mieć duży wpływ na poziom higieny w trakcie pieczenia i gotowania. Wałki do ciasta z drewna bez wątpienia są ekologiczne. Urzekają naturalnym designem, odpowiednim do rustykalnych, tradycyjnych, a także nowoczesnych kuchni. Stosując je trzeba się jednak liczyć z tym, że ciasto będzie przywierać do ich powierzchni, jeśli nie posypiemy jej wcześniej mąką. Wałki drewniane dostępne są w ofercie Restilo w niezwykle atrakcyjnych cenach. Nie można ich myć w zmywarce, jednak dzięki odpowiedniej konserwacji, ich utrzymanie w czystości nie stanowi problemu.

Wałki stalowe do ciasta – praktyczne i trwałe

Konkurencją dla wykonanych z drewna wałków są stalowe modele, których gładka powierzchnia nie wymaga posypywania mąką. Ciasto nie przywiera do niej, a dzięki wytrzymałości stalowej powłoki, nie tworzą się żadne ubytki, w których mogłyby gromadzić się bakterie. Wałki stalowe do ciasta wyróżniają się więc dłuższą żywotnością. Łatwiej też utrzymać je w czystości, niż wzory z drewna. Wyposażone w ergonomiczne uchwyty, pozwolą na szybkie i sprawne rozpłaszczenie ciasta. Na rynku dostępne są wałki do ciasta ze stali nierdzewnej z drewnianymi lub stalowymi rączkami. Te drugie zostały stworzone głównie z myślą o profesjonalnym użyciu. W ofercie Restilo można nabyć modele z drewnianymi uchwytami, które wprowadzą do każdej kuchni nieco naturalności i ciepła.

Wałki do ciasta z regulacją grubości

Aby rezultat wałkowania był satysfakcjonujący, warto wyposażyć się w specjalny wałek, z możliwością regulacji grubości. Dzięki niemu ciasto będzie mieć identyczną grubość w każdym miejscu. W zależności od rodzaju przygotowywanej potrawy bądź wypieku, wałki do ciasta z regulacją grubości można odpowiednio dostosować. Zakres ich ustawień to zwykle 2-8 mm. Dzięki zastosowaniu do ich wykonania wysokiej jakości tworzywa sztucznego, utrzymanie ich w czystości nie stanowi żadnego problemu. Wałki do ciasta z regulacją grubości to doskonały wybór dla zaawansowanych, znających tajniki gotowania i pieczenia osób, ale nie tylko. Mogą z nich korzystać także początkujący kucharze, którzy chcą zapewnić sobie doskonały efekt podczas wałkowania. W sklepie Restilo dostępne są nowoczesne wałki do ciasta z regulacją grubości o modnym, a zarazem funkcjonalnym designie.

Wałki silikonowe oraz wykrawacze do ciasta

Największą zaletą wykonanych z silikonu wałków jest ich niewielka waga. Te lekkie, kuchenne akcesoria uważane są za niezwykle wygodne, a przy tym estetyczne. Można je nabyć w wielu atrakcyjnych kolorach, które ożywiają i wzbogacają stworzoną w kuchni aranżację. Wałki silikonowe czynią wałkowanie dużo prostszym i mniej męczącym, niż w przypadku modeli z cięższych materiałów. Ciasto nie przykleja się do nich, a wszelkie zanieczyszczenia na ich powierzchni można z łatwością usunąć podczas mycia w zmywarce. Wałki silikonowe to jednak nie wszystko, co można znaleźć w ofercie sklepu Restilo. Polecamy także niezawodne wykrawacze do ciasta, dzięki którym stworzymy na jego powierzchni równe kółka, grzebyczki i dziurki, co znacznie przyspieszy przygotowywanie wypieków lub potraw.

To Top